Astrolog Izabela Podlaska

Astrologia i gotowanie

Archiwum bloga
  • March 2021 (2)
  • December 2020 (1)
  • December 2020 (3)
  • September 2020 (2)
  • August 2020 (2)
  • June 2020 (2)
  • May 2020 (2)
  • March 2020 (2)
  • January 2020 (3)
  • November 2019 (1)
  • October 2019 (2)
  • September 2019 (1)
  • August 2019 (1)
  • July 2019 (2)
  • June 2019 (2)
  • May 2019 (5)
  • April 2019 (3)
  • March 2019 (2)
  • February 2019 (2)
  • January 2019 (2)
  • December 2018 (1)
  • November 2018 (5)
  • October 2018 (3)
  • September 2018 (3)
  • August 2018 (2)
  • July 2018 (3)
  • June 2018 (1)
  • May 2018 (6)
  • April 2018 (4)
  • March 2018 (3)
  • February 2018 (3)
  • January 2018 (3)
  • December 2017 (6)
  • November 2017 (3)
  • October 2017 (4)
  • September 2017 (4)
  • August 2017 (6)
  • July 2017 (3)
  • June 2017 (5)
  • May 2017 (3)
  • April 2017 (4)
  • March 2017 (2)
  • February 2017 (5)
  • January 2017 (2)
  • December 2016 (6)
  • November 2016 (4)
  • October 2016 (3)
  • September 2016 (6)
  • July 2016 (2)
  • June 2016 (3)
  • May 2016 (4)
  • April 2016 (3)
  • March 2016 (2)
  • February 2016 (7)
  • January 2016 (4)
  • December 2015 (2)
  • November 2015 (4)
  • October 2015 (4)
  • September 2015 (3)
  • August 2015 (3)
  • July 2015 (4)
  • June 2015 (1)
  • May 2015 (6)
  • April 2015 (5)
  • March 2015 (2)
  • February 2015 (3)
  • January 2015 (3)
  • December 2014 (3)
  • November 2014 (5)
  • October 2014 (2)
  • September 2014 (2)
  • August 2014 (2)
  • July 2014 (4)
  • June 2014 (3)
  • May 2014 (2)
  • April 2014 (4)
  • March 2014 (5)
  • February 2014 (3)
  • January 2014 (5)
  • December 2013 (6)
  • November 2013 (1)
  • October 2013 (7)
  • September 2013 (1)
  • August 2013 (4)
  • July 2013 (4)
  • June 2013 (4)
  • May 2013 (7)
  • April 2013 (4)
  • March 2013 (5)
  • February 2013 (5)
  • January 2013 (8)
  • December 2012 (7)
  • November 2012 (6)
  • October 2012 (4)
  • September 2012 (3)
  • August 2012 (6)
  • July 2012 (5)
  • Wszytkie notki
  • Data publikacji: 2013-03-11 14:10:00

    Podczas nowiu i pełni Księżyca ciasto drożdżowe słabo rośnie. Niby o tym wiem, bo to tak zwana mądrość ludowa, przekazywana w kuchni z pokolenia na pokolenie. Ale od czasu do czasu się zdarza, że ochota na świeże pieczywo z rana bierze górę nad astrologicznymi mądrościami i można przekonać się, jak ja dziś, że ciasto drożdżowe słabo rośnie podczas nowiu. Dziś nów w znaku Ryb, ciasto na bułki wyrosło minimalnie, mimo że stało przy kaloryferze ponad godzinę. Bułki musiały się piec trochę dłużej, bo dopiero w cieple piekarnika urosły do zadowalających rozmiarów. Z tego wniosek, że drożdże są leniwe podczas nowiu. Podczas pełni ciasto drożdżowe szybko rośnie i jest go więcej. Jednak o wiele łatwiej je spalić lub może wyjść z foremek. Trzeba je wtedy częściej doglądać i nie trzymać za długo w piecu.

    Domowe croissanty

    Domowe croissanty robione podczas przybywania księżyca, fot. Izabela Podlaska-Konkel

    Kuchnia w astrologii związana jest z Księżycem, który symbolizuje nasze zdrowie, żywieniowe przyzwyczajenia i smaki (choć o tym też mówi Wenus) oraz codzienną krzątaninę. Jednak jeśli chodzi o gotowanie, to władzę w kuchni przejmuje Mars. Większość osób, które lubią gotować i robią to na co dzień, mają silnego Marsa w horoskopie (na osi, w aspektach ze światłami, w godności – w Baranie, Skorpionie lub Koziorożcu). Również w horoskopach zawodowych kucharzy Mars i znak Barana lub Skorpiona musi być silny. Jeśli ktoś był kiedyś w restauracyjnej kuchni, to wie, o czym piszę. Niektóre telewizyjne programy kulinarne odsłaniają marsową stronę gotowania: pośpiech, wyścig z czasem, zręczność i siła, a przede wszystkim szybkie podejmowanie decyzji, kiedy coś idzie nie tak, a do tego używanie niebezpiecznych ostrych metalowych narzędzi i ognia, na którym gotujemy lub gorącego piekarnika czy płytki kuchenki elektrycznej. O przeklinaniu i krzykach nie wspomnę, bo to normalka w zawodowej kuchni i ci, którzy się gorszą tym, że kucharz na kogoś huknie, nie wiedzą, jak się sprawy mają. No i marsowa energia jest potrzebna, aby mieć siłę na siekanie, krojenie i dźwiganie ciężkich garnków. Do tego zajęcia potrzebna jest siła fizyczna i determinacja w dążeniu do celu.

    Wiem, wiem, że znak Byka jest związany z gotowaniem, ale to taki astrologiczny banał, nie zawsze prawdziwy. Osoby z silnym obsadzeniem znaku Byka w horoskopie nie nadają się na bycie kucharzem, bo robią wszystko za wolno i skupiają się na smaku, a nie na całości procesu gotowania. Dlatego są świetnymi cukiernikami, hodowcami zwierząt, mają świetną rękę do warzyw i owoców, ale bez silnego Marsa nie sprostają kuchennym stresom. Osoby z obsadzonym znakiem Raka nie lubią gotować, ale muszą, bo mają często tak dziwne upodobania kulinarne (często dotyczące temperatury spożywanych posiłków), że zazwyczaj nikt im nie dogodzi. Raki gotują jak dla pułku wojska, na zapas (to samo z zakupami), dlatego często w ich domach jedzenie się marnuje. Z moich obserwacji wynika, że zapaleni kucharze mają w swoich horoskopach wpływ Marsa i Wenus oraz silnie zaznaczony znak Barana, Skorpiona lub Koziorożca.

    Horoskop Jamiego Olivera

    James „Jamie” Oliver ur. 27.05.1975 g. 16:35, Essex, Wielka Brytania, klasyfikacja: A,
    źródło: godzina od matki, informacja od astrolog Glendy Cole, archiwum autorki


    Moim ulubionym telewizyjnym kucharzem jest Jamie Oliver, który ma Marsa w znaku Barana, silnie aspektowanego (w sekstylu ze Słońcem i węzłem południowym, w kwadraturze z Księżycem, w trygonie z Neptunem i w opozycji z Plutonem) i Księżyc w Koziorożcu. Uważany jest za najszybszego kucharza telewizyjnego i znany jest z programów promujących potrawy, które można szybko samodzielnie przyrządzić.

    Tagi: astrologia, horoskop, Izabela Podlaska, Jamie Oliver, Mars, Byk, Rak, Baran, Skorpion


    Kwartalnik Tarocista nr 20 Kwartalnik Astrologia Profesjonalna nr 13 Kwartalnik Tarocista nr 19 Kwartalnik Astrologia Profesjonalna nr 12